J.O.K. Riippumaton vapaa-ajattelija

Bukarestin maaliskuu

 • Tuli ostettua uusi talo ...
  Tuli ostettua uusi talo ...
 • Sorry, se olikin tämä.
  Sorry, se olikin tämä.
 • Myytävänä tämäkin
  Myytävänä tämäkin
 • Kirkkojen luvattu kaupunki
  Kirkkojen luvattu kaupunki
 • Bukarestin maaliskuu
 • Bukarestin maaliskuu
 • ...vaikka turmelus on tännekin iskenyt
  ...vaikka turmelus on tännekin iskenyt
 • Bukarestin maaliskuu
 • Bukarestin maaliskuu
 • Bukarestin maaliskuu
 • Imetystä
  Imetystä
 • Dracula toki muistetaan myös
  Dracula toki muistetaan myös
 • Bukarestin maaliskuu
 • Bukarestin maaliskuu
 • Bukarestin maaliskuu
 • Löytyy myös tilaa ja puistoja
  Löytyy myös tilaa ja puistoja
 • Bukarestin maaliskuu

Käpäisin lyhyellä työmatkalla Bukarestissa ja hiukan jäi aikaa kuljeskella kaupungillakin.

Romania on yksi niistä harvoista Euroopan maista, joissa en ollut käynyt aiemmin. Eniten muistoja sieltä tulleisiin uutisiin liityy Ceausescun aikaan; silloiseen nälänhätään, sähköpulaan, diktaattorin suuruudenhulluuteen ja lopulta vallankumoukseen ja uutiskuviin teloitetusta "Karpaaattien Nerosta", kuten paikallinen media häntä oli jo kymmenkunta vuotta aiemmin aloittanut nimittää - vakavissaan ilman ironiaa.

Ensimmäinen kuva onkin hänen itselleen rakentamasta residenssistä, joka on maailman toiseksi suurin rakennus. Sitä riittää maan alle yhtä monta kerrosta kuin näkyy maan päälläkin eikä kuvasta mitenkään saa kunnon käsitystä sen laajuudesta. Talon kiertäminen katuja myöten on monen kilometrin matka. Ceausescun tarkoituksena oli rakentaa maailman suurin rakennus, mutta hän ei ilmeisesti tiennyt Pentagonin koosta ja se on jäänyt suurimmaksi.

Hiukan yllättävää kyllä, molemmat niistä tapaamistani romanialaisista, joilta kyselin aatoksia Ceausescun ajasta, olivat sitä mieltä, että hän oli pohjimmiltaan hyvä ihminen, jonka ympärille oli kerääntynyt pahoja ihmisiä. Suuruudenhulluus meni toki yli äyräiden ja myös kansalaisten valvonta, mutta kun aika kuultaa muistot, niin ylistettiin myös muun muassa silloin vallinnutta täystyöllisyyttä.

Yleiskuva kaupungista on edelleen rapistunut, monia hylätyn näköisiä rakennuksia ja runsaasti graffitteja kaikkialla. Niin ikään kerjäläiset ja katusoittajat antavat leimansa kaupungin yleisilmeeseen. Siitä huolimatta kadut tuntuvat olevan turvallisia eikä ryöstetyksi tulemisen mahdollisuudesta varoiteltu lainkaan. Minut tosin kyllä ryöstettiin, kun olin nostanut käteistä ATM:sta. Parin tunnin kuluttua nimittäin huomasin, että pankkitiltäni oli mennyt neljä erilaista Paypal ostosta noin 300 euron arvosta yhteensä. Ottaessani yhteyttä Paypaliin, he sanoivat, että joku oli avannut Paypal-tilin korttini tiedoilla. On sitä fiksuja rosvoja olemassa! (Taksit tuntuivat kuitenkin olevan sekä halpoja että turvallisia.)

Hotelliltani oli kävelymatka Bukarestin vanhaan kaupunkiin, jossa on keskieurooppalaiseen tyyliin perustettu ravintola-, pubi- ja yöelämäkeskus kapeiden kujien ja keskiaikaisten rakennusten huomaan. Hintataso yleisesti ottaen ravintoloissa ja baareissa on noin puolet suomalaisesta ja ruokamarketeissa ehkä 70% täkäläisestä tasosta, lukuunottamatta alkoholia ja tupakkaa, jotka maksavat vain noin puolet totutusta,

Romanialaiset ovat latinoja ja se käy ilmi myös heidän elehtimisestään ja suhautumisesta elämään. Bukarest onkin suosittu kohde italialaisten keskuudessa, jotka sanovat miltei ymmärtävänsä maan kieltä. Itse asiassa minulle kerrottiin, että romanian kieli on lähimpänä katalonian kieltä. Erikoinen yhdistelmä Romaniassa kuitenkin on latinalaisuuden yhdistyminen ortodoksiseen uskontoon. Pääsiäistäkin vietetän vasta ensi viikonloppuna. Bukarest on myös kirkkojen luvattu kaupunki, niitä näkyy miltei joka kadunkulmasta, jos sopivaan suuntaan katsoo.

Bukarest on ilman muuta suositeltava kohde lyhyelle kaupunkilomalle, joskaan en itse ensisijaisesti haaveile  välttämättä enää turistina sinne matkustamisesta. Vapaa-aikani oli tällä kertaa rajallinen, mutta luulen sen riittäneen tarpeeksi hyvän yleiskuvan saamiseen ja siihen, mitä siellä on tarjolla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Naurua kahdesta ensimmäisestä kuvasta. Mies kävi siellä joskus 90-luvulla, maaseudullakin ja siellä kurjuuden keskellä oltiin kynnetty härjillä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen maalannut taulun Nicolae Ceaușescun teloituksesta 25.12. 1989 vaimo vierellään ja piru istui muurilla;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voitko lähettää siitä kuvaa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pitää etsiä löytyykö, palataan huomenna asiaan jos löytyy.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuo jäi muistaakseni viimeiseksi jouluksi, jolloin Yle ei tv:ssä tarjonnut ns. pääuutislähetystä. V. -89 ymmärrettiin, että joulunpyhinäkin tapahtuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jo kymmenkunta vuotta aiemmin oli toteutunut vastaava joulupyhien ajaksi aikataulutettu operaatio, kun Neuvostoliiton laskuvarjojoukot miehittivät Kabulin 24.12.1979. Tilanne selvisi länsimaailmalle vasta joulupyhien jälkeen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Hienoja kuvia ja komea mies!

Ryöstetyksi tuleminen lienee yleistä. Ainakin yleisempää kuin Suomessa.

Tärkeintä olisikin, mitä voisimme oppia maasta, jonka hallitsijana oli Ceausescu, itsevaltiaaksi noussut hirmuhallitsija.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mirjami minusta on merkillistä miten näitä itsevaltiaita aletaan ihailla aina useamman sukupolven jälkeen. Aika kultaa muistot tai saa unohtamaan ne katkerat ja huonot asiat, joita despootit saivat aikaan. Näin näyttää olevan Stalininkin kohdalla.
Muistsan hyvin nuo Romanian kohtalon hetket, kun Ceausescu ja vaimonsa päivät päättyivät. Silloin heitä ei ylistetty.

Mineekähän Romanian saamat EU-rahat menevät? Kukahan ne ottaa haltuunsa? Kaupukikuvaan ei kohennusta niillä tahoilla taida tulla.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#12 Irja, samaa mietin, että mihin EU:n rahat katoavat. Eikö EU tutki tai peräänkatso siihen kuuluvien valtioiden käytänteitä. Ainakin meille näyttäisi tulevan milloin mitäkin huomautusta. Todennäköisesti ei kuitenkaan kovin herkästi sanktioita.

Muistan myös Causescujen pariskunnan seisomassa parvekkeella. Taisi olla viimeiset hetket.

Olen myös pohtinut, onko turmeleeko valta ihmisen, vai onko valtaan noussut kansalainen jo valmiiksi mieleltään epävakaa.

Stalinin ja Hitlerin toimiin liittyyi ainakin selkeästi psykopaattisia piirteitä, pakkomielteitä, vainoharhaisuutta etc.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä muistan tuosta ajasta parhaiten nuo järkyttävät kuvat ja kertomukset vammaisista lastenkotilapsista. Ei enää juuri kurjempaa kohtaloa voi ajatella, kuin mitä nämä pienet ihmiset joutuivat silloin Romaniassa kokemaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... joku oli avannut Paypal-tilin korttini tiedoilla. On sitä fiksuja rosvoja olemassa!"

- Karpaattien nerous siis elää edelleen. Ja siitäpä tulikin mieleeni "Ajatusten Tonava", mikä puolestaan johti minut kurkistamaan Google Mapsin avulla Romanian karttaa. Yllätyin: pääkaupunki ei sijaitsekaan Tonavan varrella Wienin, Bratislavan ja Budapestin tapaan. Ja minä kun olin luullut tuntevani Euroopan maantiedon tämänkaltaiset pääpiirteet!

Pääkaupungista on ilmeisen helppoa löytää kuva-aiheeksi ns. rappioromantiikka. Talvi on kaakkoisessa Euroopassakin ollut kylmä, joten katunäkymät ovat ehkä siksikin likaisia ja osin lumisia. "Kevätsiivous on tekemättä" kuulostaa passelilta selitykseltä.

Graffiti ilmiönä on asettunut kaupunkiympäristöön erittäin laajasti. Minua se harmittaa, koska en kykene pitämään taidokkaitakaan spreijauksia muuna kuin sotkemisena. Äskettäinen Yle Teeman matkailuohjelma, jossa Simon Reeve esitteli Kreikkaa, paljasti töhryt myös niiltä kulmilta.

Kirkkorakennusten määrää muistan hämmästelleeni varsinkin Kiovassa ja Prahassa. Noilla seuduilla kirkot myös näyttävät kristillisiltä pyhäköiltä, eivätkä esimerkiksi laatikoilta Pitäjänmäen tapaan:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Aikoinaan videolta näin kuinka valtava yllätys Ceausescuille oli, kun he nousivat ulos panssariajoneuvon piilosta, että heidän henkivartijat olivatkin pettäneet ja vieneet heidät teloitusoikeudenkäyntiin. Eivät sitten millään uskoneet, että ovat oikeuden edessä. Tosi karmea loppu suurta kansansuosioita mielestään nauttineelle hallitsijaparille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

He pystyivät Marie Antoinetten tapaan piileskelemään muutamia päiviä ennen kuin kuolema kutsui. Muutenkin tilanne oli melkein plagiaatio Ranskan suuresta vallankumouksesta. Väkijoukko buuasi Ceausescun puheen aikana hänet karkuun ja sen jälkeen se oli menoa. Ainoastaan "syökää pullaa" taisi jäädä häneltä sanomatta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vasta nyt tulin lukaisseeksi Wikipidian ansiokkaan kuvailun Romanian vallankumouksesta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Romanian_vallankumou...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tässä video Ceasescujen loppuvaiheista. Heikkohermoisten ei kannatta katsoa tätä :

https://www.youtube.com/watch?v=OY_cWGmfOrg

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miksiköhän kuvan vasemmassa yläreunassa aika ajoin lukee "Iran's leader"?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Romanian romanit ovat vaeltaneet jo vuosia eri EU maihin kerjäämään. Ainakaan heidän elinolojensa kohentamiseen ei EU -rahoja ole kohdennettu.

Suomessa romanien katukerjäämiseen on jo totuttu. Valitettavasti.

Maassa kyyhöttävät ihmiset herättävät enemmän närää kuin myötätuntoa. He ovat myös kunnostautuneet vanhusten ryöstelijöinä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Mukava matkakuvaus ja mielenkiintoiset kuvat. Heräsin ajattelemaan, mitä oikeastaan tiedän Romaniasta, muutakin kuin niistä vallankumouksen ajoista. Täytyypä minunkin mennä Wikipediaan.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kierrän Romanian kaukaa.
Minulle riittää muutaman vuoden kokemus rajan takana Moldovassa, jossa on käytännössä sama kieli ja kulttuuri kuin Romaniassakin.
Päällimmäiksi jäänyt mieleen huutaminen, epärehellisyys ja paljon viiniä. Tosin onhan siinäkin jotain.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viini on todellakin Romaniassa jokapäiväinen ruokajuoma kotonakin. Mutta ei siellä humalaisia kaduilla näe. Lisäksi rattijuoppousraja on 0,0 promillea. Ajokortin menettää määräajaksi jo yhden lasillisen jälkeen, jos jää kiinni. Siinä mielessä maa poikkeaa Italiasta ja Espanjasta suuresti.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kuikka, tämä blogisi toimi!
Tää toimi niinkuin aina, kun olet kylässä ja isäntäperhe kaivaa diaheittimen esille... Tuossa neljännen kuvan kohdalla tuli pakonomainen tarve poistua kukkia kastelemaan tai jotain... Iltalehteenkin on saattanut tulla joku päivitys...

Sitten kävi niin kuin tuossa kukkienkastelutapauksessakin, että portilla tuli mieleen, että pitäähän sitä - edes kohteliaisuudesta - kiittää isäntäp...

Mutta siis... palasin Iltalehden sivuilta... Kiitos blogistille!
Ja palataan!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ymmärrän irnoniasi, mutta en silti pahoittele tämän blogin julkaisua, sillä tällaisiahan nämä täällä Vapaavuorossa pitkälti ovat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eihän ne isäntäperheetkään pahoittele. Siellä on lihapaistilihat pakkasessa ja vieraat pitää saada pois, etteivät jää syömään.

Ironiaa tämä oli, kokonaan. Älä siis huoli. Ilkikurinen virne silmäkulmassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

Jotenkin tuosta viestinnästäsi tulee mieleen 70-luvun iskelmä, jossa laulettiin "en ole katkera, mutta KUITENKIN ..." ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Älähän nyt, sillä jos olisit katsonut muutaman lisää olisi selvinnyt että Juha on paitsi ostanut ränsistyneen talon myös shoppaillut Erotica-putiikissa sekä nauttinut päivän keiton ja viskiä, jotta ei ne kuivia kuvia ole.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Yksi asia on mietityttänyt Ceasescujen kuolemantuomiossa, että oliko silloinen kuolemantuomio säädetty Romanian lakiin heidän aikanaan ja hallintonsa toimesta vaiko aiemmin. Että olisivatkin päätyneet kuolemaan oman lakinsa kirjaimen mukaisesti. Kuolemantuomio kuitenkin poistettiin Romaniasta alkuvuodesta 1990.

Lisäksi monia on varmaankin arvelluttanut, että olivatko Nicolae ja Elena hyväuskoisia ja huonoja hallitsijoita joita muut käyttivät hallinnossa hyväkseen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Balkanillahan on ollut tapana sanoa, jotta ne rouvat vasta piruja olivat - ainakin Enver Hoxhan rouvasta näin väitettiin.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Naisten viaksi on asioita pantu Aatamista ja Eevasta lähtien...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Myös Kiinassa on pyritty esittämään Maon tekemät virheet hänen kuolemansa jälkeen siinä valossa, että hänen vaimonsa on pääosin ollut niihin syyllinen.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Mukava kuvavisiitti. Kiitos. Luntakin siellä!

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset